Do głównej treści

Masz ochotę na tort malinowo-kokosowy?

Ale czy zrobienie pysznego tortu bez wielogodzinnych przygotowań jest możliwe? Ależ tak! Przedstawiamy prosty przepis na fantastyczny tort malinowo-kokosowy. Jego świeżość i lekkość sprawiają, że jest tak kuszący, że można się nim delektować zarówno w upalny letni dzień, jak i podczas mroźnej zimy. Wszystko czego potrzeba to odrobina czasu, kilka przydatnych narzędzi do pieczenia i składniki wymienione poniżej.

Wskazówka: W zależności od pory roku można również użyć świeżych truskawek lub innych owoców.

Co będzie nam potrzebne?

Ciasto:

  • 350g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g cukru
  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 4 jajka 
  • 250ml mleka
  • 200ml oleju słonecznikowego

Krem:

  • 1 paczka cukru wanilinowego
  • 500ml śmietany 
  • 250g serka mascarpone
  • 100g konfitury malinowej
  • 1 opakowanie stabilizatora do śmietany
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 500g malin

Czas przygotowania:

  • 60 minut
  • Poziom trudności: łatwy

A teraz pora na zabawę!

Przygotowanie ciasta:

  1. Ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym w misce przy pomocy miksera ręcznego.
  2. Następnie stopniowo dodawać mleko i olej, a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszać do uzyskania zwartej masy.
  3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy, wyrównać i piec w temperaturze 180 stopni w trybie „góra-dół” przez około 35 minut.

Wskazówka: Przed wyjęciem ciasta z piekarnika nakłuć je drewnianym szpikulcem lub wykałaczką. Kiedy ciasto już się do niego nie przykleja, jest gotowe.

Przygotowanie kremu:

  1. W czasie, gdy spód ciasta stygnie, śmietanę można ubić na sztywną pianę, dodając do niej stabilizator do śmietany i cukier waniliowy.
  2. Następnie ostrożnie dodać konfiturę wraz z mascarpone.
  3. Następnie dodać płatki kokosowe.
  4. Na sam koniec krem wykładamy na schłodzony spód ciasta i dekorujemy malinami.

Wskazówka: Jeśli maliny są zamrożone, można je rozmrozić w ciągu dwóch minut. W tym celu trzeba umieścić je w misce i zalać gorącą wodą. Po 45 sekundach wymieniamy wodę na nową. Po kolejnych 45 sekundach maliny są gotowe do spożycia.

Gotowe!

Tort jest już gotowy do podania!
Jego owocowa lekkość sprawia, że ciasto jest doskonałym orzeźwieniem w gorące letnie dni. Resztę malin możesz zjeść lub dodać do wody mineralnej.

Tort można przechowywać w lodówce do pięciu dni. Swój pełen aromat zachowuje przez pierwsze dwa dni.

Smakowało?

Oznacz nas!
Śledź nas na Instagramie lub Facebooku i podziel się z nami gotowym tortem. Oznacz nas w swoim poście i opowiedz o tym, jak posmakował Ci tort.
Czekamy na Twoje wiadomości!

Nasze produkty

Idealne do przygotowania:

Polecamy nasze praktyczne produkty do sprawnego przygotowania tego lub podobnych dań. Nasze akcesoria do pieczenia przekonują wysokiej jakości materiałami i doskonałym stosunkiem ceny do jakości. W naszym sklepie znajdziesz szeroką gamę produktów, które oferują odpowiednie rozwiązanie do każdego zastosowania. Przekonaj się sam!

  • Dobra cena
  • Wysoka jakość
  • Instagramie
  • Facebooku
Zurück zum Seitenanfang